|
|
|||||||||||||||||||
|
|
||||||
2013 |2012 |2011 |2010 |2009 |2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003
Viskitasting maailman toiselta puolen Vuosi 2011 alkaa lähenemään loppuaan, mutta mielenkiintoisten tastingien sarja jatkuu. Tällä kertaa maisteltavat viskit saapuvat laseihin toiselta puolen maapalloa aina Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Luvassa on siis todellista eksotiikkaa, kun kokoonnumme 15.12. kello 18:00 alkaen Helsingin Yrittäjänaisten huoneistolle (Uudenmaankatu 23 A 2). Seuraavat viskit meille esittelee Uudessa-Seelannissa asunut hallituksemme jäsen Mika Hakkarainen:
Kyseessä on siis varmasti ainutlaatuinen tasting, sillä suurin osa näistä viskeistä on saatavilla vain maailmankolkasta, jossa ihmiset joutuvat talvisin kärsimään kesästä ja kesän aikana talvesta. Tastingissä on tilaa 30 ensimmäiseksi ilmoittautuneelle. Ystävällisin terveisin, ------------------ Vuoden viskiteko 2011 valittu Suomen Mallaswhiskyseura ry. valitsi ensimmäistä kertaa vuoden suomalaisen viskiteon. Tunnustuksen tarkoituksena on nostaa esiin suomalaiseen viskikulttuuriin positiivisesti vaikuttaneita henkilöitä ja toimijoita. Vuoden 2011 suomalaiseksi viskiteon tekijäksi on valittu ravintoloitsija Thomas Aschan ja ravintola Gallows Bird. Tunnustus annettiin Uisge 2011 -viskifestivaalien järjestämisestä. Kuluvan vuoden helmikuussa järjestetty Uisge 2011 oli Suomen ensimmäinen oikea viskitapahtuma, jossa maahantuojat, harrastajat ja muut viskistä kiinnostuneet kokoontuivat tavalla, jota ei Suomessa ollut aikaisemmin nähty. Sellaisenaan se oli suuri virstanpylväs suomalaisessa viskikulttuurissa ja nosti viskitietoisuuden- ja kiinnostuksen Suomessa uudelle tasolle. Thomas Aschan uskoi siihen, että tämänkaltaiselle tapahtumalle on myös Suomessa kysyntää ja uskalsi panostaa tapahtuman toteuttamiseen. Uisge 2011 osoittautuikin suureksi yleisömenestykseksi, kun yli tuhat viskin ystävää kokoontui kaksipäiväisen tapahtuman aikana tutustumaan viskikulttuuriin. Kunniakirja vuoden 2011 suomalaisesta viskiteosta luovutetaan sen saajalle 15.12.2011 järjestettävässä Suomen Mallaswhiskyseuran tilaisuudessa. Lisätietoja antavat:
------------------ Suomipullotteita Helsingissä Mallaswhiskyseuralle tulee jälleen yksi vuosi lisää mittariin. Olemme tehneet työtä suomalaisen viskikulttuurin edistämiseksi jo 13 vuotta! Tunnetusti kyseinen numero on epäonnen luku, mutta ainakin meidän kannaltamme viskin asema näyttää paremmalta kuin koskaan ennen. Pahaa onnea karkoittaaksemme Mallaswhiskyseura järjestää 17.11. kello 18:00 alkaen tastingin, jonka tähtinä ovat vain Suomea varten pullotetut viskit. Maisteltavat juomat esittelevät dynaaminen presidenttiduomme Antti Tuurala (pres.) ja Hannu Juutilainen (varapres.). Paikkana on vuosikokouksista ja monista tastingeistä tuttu Helsingin Yrittäjänaisten huoneisto osoitteessa Uudenmaankatu 23 A 2. Nyt on siis mainio tilaisuus päästä maistelemaan mitä harvinaisimpia pullotteita, joista on aikanaan saattanut jäädä paitsi. Kattaus on monipuolinen ja maittava. Tastingsetti koostuu viidestä viskistä, joiden aluejakauma on aina Lowlandilta Islaylle. Näitä tuotteita ei siis ole myyty maamme rajojen ulkopuolella. Ne ovat kuitenkin olleet kaikki rajoitetusti saatavilla olevia yhden tynnyrin pullotteita ja hävinneet nopeasti Alkon hyllyiltä. Maistelemme tastingissä seuraavat viskit:
Tilaa on 35:lle ensimmäiseksi ilmoittatuneelle. Pientä ekstraakin on näillä näkymin tarjolla jos vain aikataulut suovat. Ystävällisin terveisin,
------------------ Kotkan klubilla pikkujoulut Kotkan paikallisklubi juhlii yksivuotista taivaltaan pikkujoulujen merkeissä Kotkan Höyrypanimolla 19.11.2011 klo 18. Tilaisuus on Avec. Tällä kertaa rikotaan kaavoja ja maistelussa on kuohuviiniä ja shamppanjaa. Voit valita osallistutko tastingiin, ruokailuun tai molempiin. Tastingviinit ovat seuraavat: Kuohuviini
Samppanjat
Illallisella tarjotaan: Alkuruoat
Pääruoat
Jälkiruoka
Ruoat tulevat ravintola Keisarinsatamasta. Viinit meille tulee esittelemään ja maistattamaan itse maahantuoja Philippe Hakulin Vinoble Oy:stä. Sitovat ilmoittautumiset sekä lisätietokyselyt 31.10 mennessä klubin sähköpostiin, kotkanwhiskyklubi (at) gmail.com. Mainitse ilmoittautuessasi montako tulijaa on ja osallistutteko tastingiin, illalliselle vai molempiin. Terveisin
------------------ Duncan Taylor & Co Viidessä Pennissä
Viskien suomalaiset maahantuojat hemmottelevat meitä viskiharrastajia tänä syksynä useammallakin tilaisuudella. Lignell & Piispanen kutsuu meidät todella ainutkertaiseen tilaisuuteen tapaamaan indypullottaja Duncan Taylor & Co:n edustajan Jacque Sutherlandin, ja maistelemaan todella upeita viskejä! Skotlantilainen itsenäinen pullottaja Duncan Taylor ja Suomessa toimiva edustaja Lignell & Piispanen järjestävät lokakuun 18. päivä viskitastingin Ravintola Viidessä Pennissä. Ravintolan oluttupa on varattu meille kyseistä tilaisuutta varten. Viisi penniä sijaitsee Helsingin Mannerheimintiellä lähellä ns. "Rokkimäkkiä" ja vanhaa jäähallia osoitteessa Mannerheimintie 55. Paikalle pääsee useammallakin raitiovaunulla ja käytännössä kaikilla Mannerheimintietä pohjoiseen päin kulkevilla busseilla. Tilaisuus alkaa klo 18:00 ja päättyy klo 20:00. Tasting painottuu erittäin iäkkäisiin ja harvinaisiin viskeihin. Illan skotit ovat:
Illan tastingin vetää Skotlannista saapuva Jacque Sutherland, joka toimii Duncan Taylorin vientikaupassa. Ystävällisin terveisin,
------------------ Hämeenlinnassa vietetään 1-vuotissynttäreitä Kesällä tuli kuluneeksi yksi vuosi "The Local Whisky Club" nimeä kantavan SMWS:n Hämeenlinnan paikallisklubin perustamisesta ja perjantaina 7.10.2011 on tarkoitus kokoontua synttäritastingin merkeissä. Tällä kerralla kokoonnumme ravintola Hermannissa, joka sijaitsee Hämeenlinnan Kaurialan kaupunginosassa, osoitteessa Brahenkatu 27, (Brahenkadun ja Uhrikivenkadun kulma) jossa yksityistilaisuutemme alkaa klo 18.30. Tarjolla on ainakin viisi mielenkiintoista viskiä, sekä tastingin jälkeen ruokailu. Maisteltavat viskit ovat:
Lisäksi halukkailla on mahdollisuus maistaa alkuperäinen Ardbeg Renaissance ja todeta jälkikypsytyksen vaikutus varsin havainnollisesti. Lämpimästi tervetuloa! ------------------ Diageon Brand Ambassador Suomeen Diageon Scotch Brand Ambassador & Category training Manager Ewan Gunn saapuu Suomeen lokakuun 7. päivä, jolloin on mahdollista osallistua Mr. Gunnin vetämään viskikoulutukseen ja - tastingiin. Ewanin johdolla syvennymme mallasviskin valmistusprosessiin ja käymme läpi mm. eri raaka-aineiden vaikutuksia makuun. Samalla maistamme mallasviskejä Skotlannin eri viskialueilta. Tilaisuus järjestetään Ravintola Pullmanissa, Helsingin Rautatieasemalla (http://www.avecra.fi). Tilaisuus alkaa klo 19:30 ja koulutus & tasting kestää noin tunnin verran. Tämän jälkeen iltaa voi jatkaa Ewan Gunnin kanssa seurustellen. Tilaisuuteen mahtuu 30 henkeä. Ystävällisin terveisin,
------------------ Viskimaistiaisia KirjaclubillaPerjantaina 23.9 alkaen klo 18.00 järjestetään maistiaiset yhteistyössä Helsingin KirjaClubin kanssa. Maistiaiset pidetään clubin tiloissa Helsingin Kruunuhaassa osoitteessa Kirjatyöntekijänkatu 10 (entinen ravintola Kirja). Pääset tutustumaan clubin sivuihin tästä linkistä: http://www.kirjaclub.fiTarjolla on kuuden viskin setti jossa tarjolla maistiaisia ns. laidasta laitaan. Tarkoitus olisi myös pintapuolisesti avata viskin valmistuksen saloja ja perehdyttää alustavasti viskin kiinnostavaan maailmaan. Maistelussa ovat seuraavat viskit:
Klubilla on tarjolla aiheeseen sopiva buffet:
------------------ Irlanti vs. Skotlanti - maistelutilaisuus 9.9. klo 18.00 Suomen Mallaswhiskyseuran syyskauden ensimmäinen tapahtuma pidetään perjantaina 9.9. klo 18.00 alkaen. Paikkana on Yrittäjänaisten huoneisto, joka sijaitsee Helsingin Rööperissä osoitteessa Uudenmaankatu 22. Lisätietoa osoitteesta www.helsinginyrittajanaiset.fi. Luvassa on maistelutilaisuus yhdessä Irlantilaisen Whiskeyn Ystävien kanssa, ja olemme sopineet, että kumpikin seura esittelee maisteltavaksi tuomansa kolme viskiä. Irlantilaisen Whiskeyn Ystävät tuo maisteluun seuraavat viskit:
Suomen Mallaswhiskyseura taasen tuo taistoon seuraavat, toisistaan aikalailla poikkeavat mallasviskit:
Tarjolla on myös riimihärkää, ruisleipää ja muuta pientä purtavaa. Paikkoja on rajoitetusti - meille on varattuna 17 paikkaa. Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Tervetuloa mukaan! Suomen Mallaswhiskyseura / Mika Jansson ------------------ Puijon Whiskypeipposet & Pannuhuone Present Timo McAaltonen SMWS:n jäsen ja viskikouluttaja Timo McAaltonen saapuu Kuopion Pannuhuoneelle vetämään tastingin. Timo on puuhastellut mallasviskien parissa jo viime vuosituhannelta saakka. Käytännön oppia Timo on vuosien varrella hakenut mm. työskentelemällä skotlantilaisella viskitislaamolla. Viskikouluttajana hän on toiminut vuodesta 1998. Asiaa on luvassa siis paljon. Noin kaksi tuntia kestävän luennon aikana kuulemme faktaa mallasviskin valmistuksesta ja maistelemme neljä skotlantilaista mallasviskiä:
Tilaisuus alkaa Kuopion Pannuhuoneella (Kauppakatu 25) perjantaina 19.8. klo 18.30. Terveisin ------------------ Kesäretki Malmgårdin panimolle Mallaswhiskyseuran syyskauden tapahtumien sarjan avaa retki Helsingistä Malmgårdin panimolle. Mukaan mahtuu 30 jäsentä. Ohjelmaan kuuluu bussimatka Helsingistä Malmgårdille Westendin Linjan bussilla, opastettu Linnakierros + ruokailu + panimokäynti + oluiden maistatus. LÄHTÖAIKA: 06.08.2011, Klo 10.30 Malmgårdin Kartanopuoti on auki vierailun aikana. Puodista on mahdollista ostaa kotiin viemisiksi niin oluita kuin muitakin Malmgårdin ekologisia tuotteita. Kotisivu: www.malmgard.fi Tervetuloa kanssamme Malmgårdiin! Terveisin, ------------------ Kesätasting Kuopiossa Kuopiossa maistellaan Kesän keskellä kuusi mallasviskiä kuudelta eri tuotantoalueelta. Aika: lauantai 30.7.2011 klo 18.30 Laseihin kaadetaan seuraavat juomat:
Terveisin ------------------ Barbeque-ilta One Pint pubissa. Mallaswhiskyseuran kevätkauden päättää upea Barbeque-ilta, jota vietetään nyt aiemmista vuosista poiketen idyllisesti meren äärellä, olutbongareiden hyvin tuntemassa ja kevään aikana uudistuneessa One Pint pubissa (Santakatu 2, Ruoholahti - metro Ruoholahti n. 200 metrin päässä) lauantaina 11.6. klo 15.00 alkaen. Ohjelmassa on vapaamuotoista yhdessäoloa, ruokailua sekä mallasviskimaistelu. Maisteltavana seuraavat hieman harvinaisemmat savuiset juomat:
Seura tarjoaa runsaan ja laadukkaan grilli-illallisen, jonka meille valmistaa aiempien vuosien tapaan maestro Jorma Hintikka. terveisin ------------------ Paritasting Kauniissa Kampelassa Whiskyseuran seuraava tasting pidetään torstaina 26. toukokuuta kello 18:00 Olutravintola Kauniissa Kampelassa Lauttasaaressa. Tastingin teemana ovat taisteluparit, eli maistelemme ja vertaamme kahta saman tislaamon tuotetta. Maisteltavat viskit ovat: Alkupala
Taistelupari 1.
Taistelupari 2.
Kilchomanit esittelee Vinoble Oy:n toimitusjohtaja Philippe Hakulin. Isäntänä toimii Janne Mikkola. ------------------ Kuopiossa ja Mikkelissä rinnakkaistastingit Kuopiossa ja Mikkelissä maistellaan samanlainen setti maittavia mallasviskejä perättäisinä päivinä Pikkulinnun baaritiskin takaa tutun Vesku Salmisen johdolla. Kuopiossa tasting järjestetään olutravintola Pannuhuoneella torstaina 5.5.2011 kello 18.30. Mikkelin Viskisieppoklubi puoleestaan kokoontuu maistelemaan samaisen setin perjantaina 6.5.2011 kello 18.30. Paikkana on ravintola Pruuvi osoitteessa Raatihuoneenkatu 4. Maistelussa on niin Kuopiossa kuin Mikkelissäkin monipuolinen setti mallasviskejä eri puolilta Skotlantia:
------------------ Maltaita Maltaisessa Riekossa!
Mallaswhiskyseura järjestää seuraavan Helsingin tastingin ravintola Maltaisessa Riekossa 13.4. kello 18:00 alkaen. Tällä kertaa keskitymme allekirjoittaneen johdolla neljään yksityisen pullottajan mallasviskiin ja yhteen hieman erikoisempaan tislaamopullotteeseen. Mukaan mahtuu myös muutama harvinaisempi herkku. Maisteltavat viskit ovat:
Maltainen Riekko sijaitsee Helsingin Alppilassa osoitteessa Aleksis Kiven katu 56. Paikalle pääsee näppärästi raitiovaunulla 9 keskustasta ja Pasilasta. Myös raitiovaunu 3B tuo korttelin päähän. Jäsenten pyynnöstä ilmoittautuminen tilaisuuteen alkaa päivä tämän viestin saapumisen jälkeen, eli tiistaina 5.4. kello 16:00. Näin mahdollisimman moni saa tiedon tilaisuudesta ennen ilmoittautumisen aukeamista. Tilaa on 25 nopeimmalle pienellä joustovaralla. Ystävällisin terveisin, ------------------ Tampereella Uisgen helmiä Suomen Mallaswhiskyseuran Tampereen paikallisklubi Twa Corbies järjestää Uisge 2011 -viskitapahtuman inspiroimana parhaiden skottilaisten single malt -viskien tastingin Tampereella olutravintola Kaksissa Kasvoissa perjantaina 25.3. kello 18. Tarjolla on seuraava kattaus:
Ilmoittautuminen viimeistään ke 23.3. allekirjoittaneelle sähköpostilla (olli@karhut.org) tai tekstiviestillä numeroon 050 48 22 333. Olli Karhu ------------------ Mikkelissä vietetään St. Patrick'sin päivää
Torstaina 17.3. vietämme Mikkelissä Viskisieppoklubin järjestämää St.Patrick's day iltaa. Tilaisuus alkaa klo 18.30 ravintola Pruuvissa Irlantilaisteeman mukaisella ruokailulla ja Irlantiin sijoittuvalla tietopainotteisella, mutta rennolla oheisohjelmalla. Kolmen ruokalajin teemamenu sisältää paikalliseen tapaan valmistettuja irkkuherkkuja, kuten Lammaspataa "Irish stew". Ruokailun lomassa nautitaan niin käymisteitse, kuin tislaamallakin työstettyjä Irlannista kotoisin olevia juomia. Loppuillan ohjelmaa on myös tarjolla Ravintola Pub Päämajan puolella, jossa mm. Irkkumusaa livenä. 10 ensin ilmoittautuneelle "Pat´s - Guinness" -bilepaita. ------------------ Maailman viskejä Kuopiossa
Kuopiossa tutustutaan lauantaina 19.3. kello 18:30 alkaen maailman viskeihin olutravintola Pannuhuoneella (Kauppakatu 25, Kuopio) Vertailussa viskejä läheltä ja kaukaa:
Terveisin ------------------ Helmikuu ja UISGE 2011 lähestyy, tässä tapahtuman virallinen lehdistötiedote: UISGE 2011 - SUOMEN ENSIMMÄINEN VISKIFESTIVAALI 10. JA 11.2. Suomen Mallaswhiskyseura ja ravintola Gallows Bird järjestävät yhteistyössä kaikkiaan 16:n viskejä maahan tuovan tai niitä valmistavan yrityksen kanssa Suomen ensimmäisen pelkästään viskeille omistetun yleisötapahtuman. Viskejä on meillä toisinaan esitelty olutfestivaalien ohessa, mutta koskaan aikaisemmin ne eivät ole päässeet pääosaan - monologista puhumattakaan. Muissa Pohjoismaissa tällaisilla tapahtumilla on jo vakiintuneet perinteet, ja nyt, kun kiinnostus viskeihin on Suomessakin ollut useita vuosia voimakkaassa kasvussa, alan harrastajat ja kaupalliset tahot päättivät viimein koota voimansa yhteisen asian edistämiseksi. Festivaalin nimen on inspiroinut gaelinkielinen "elämän vettä" tarkoittava sanapari "uisge beatha", jonka alkuosa istunee vaivatta myös suomalaisten suuhun. Ravintola Gallows Birdin tiloissa on kahden iltapäivän ja illan aikana esittelyssä ja maistettavissa yli 100 erilaista viskiä. Suurin osa niistä on Skotlannissa valmistettuja single malt -viskejä. Muun maailman tuotantoakaan ei silti ole unohdettu, ja mukana ovat luonnollisesti myös molemmat suomalaiset mallasviskitislaamot, porilainen Beer Hunter?s ja lahtelainen Teerenpeli. Viskejä esittelevät maahantuojien ja valmistajien edustajat. Kotimaisten voimien lisäksi paikalle saapuu kymmenkunta ulkomaista vierasta, jotka pitävät ohjattuja maistelusessioita päämiestensä tuotteista. Suomen Mallaswhiskyseura puolestaan järjestää mahdollisuuden tutustua viskinmaistelun perusteisiin asiantuntijan opastamana joko englannin (Gordon Muir) tai suomen (Timo McAaltonen) kielellä. Asiantuntijoista valittu tuomaristo maistelee ja valitsee mukana olevista viskeistä parhaimmiston. Tuomaroinnin tulokset julkistetaan tilaisuudessa 10.2. Festivaali on avoin kaikille 20 vuotta täyttäneille. Se on suomalaisten viskiharrastajien kohtauspaikka, mutta tarjoaa toisaalta tietoa ja monipuolista maistettavaa jokaiselle viskeistä kiinnostuneelle ? aiemmasta kokemuksesta ja harrastuneisuudesta riippumatta. Festivaali avataan torstaina 10.2. klo 14 pidettävällä lehdistötilaisuudella. Yleisölle festivaali on avoinna sekä torstaina 10.2. että perjantaina 11.2. klo 15-22, ja ravintola on auki aina klo 2:een asti. Ravintola Gallows Bird sijaitsee Espoon Niittykummussa Merituulentien varrella, osoitteessa Niittyportti 2. Tilaisuuteen ei ole sisäänpääsymaksua. Tiskillä peritään 3 euron suuruinen lasipantti, jonka saa takaisin, kun lähtiessään palauttaa käyttämänsä maistelulasin. Viskit anniskellaan ja maksetaan maahantuojien ja valmistajien omilla esittelypisteillä. Maksaminen näillä esittelypisteillä tapahtuu ravintolan tiskiltä myytävillä maksulipukkeilla. Viskien lomassa voi nauttia myös kevyttä pubiruokaa. Mukana ovat kaikki merkittävät Suomessa toimivat viskien maahantuojat ja valmistajat: Altia, Diamond Beer Brewing Company, Hartwa-Trade, Heino Juomat, Interbrands, Lignell & Piispanen, Maxxium Finland, Moët Hennessy Suomi, Norex, Panimoravintola Beer Hunter's, Pernod Ricard Finland, Servaali, Tampereen Viinitukku, Teerenpeli Yhtiöt, Vinoble ja Wennerco. Helsingin keskustasta Gallows Birdiin ja takaisin järjestetään yleisölle maksuton kuljetus. "UISGE 2011" -tekstein kilvitetty Westendin Linjan bussi lähtee Kiasman tilausajopysäkiltä (Mannerheimin patsaan edustalta) molempina festivaalipäivinä klo 14.45 ja 17.45. Paluukuljetusten lähtöajat ovat kumpanakin päivänä klo 18.15 ja 22.15. Kuljetuksiin ei voi tehdä paikkavarauksia. Mukaan otetaan saapumisjärjestyksessä niin monta matkustajaa kuin bussiin mahtuu. Lisätietoja: Tapahtuma löytyy myös Facebookista omalla nimellään haettuna, eli hakukenttään Uisge 2011 ------------------ Turvetta tupaan ViinivintilläTurpeenpoltto ja siitä syntyvä savu ovat olleet kautta aikojen merkittävä osa Skottiviskin valmistusta. Tyypillisesti Islay-saaren viskejä on pidetty vahvan turvesavuisina ja näin onkin, mutta onko kaikki Islayviski turpeista? Mistä turvetta saadaan? Tehdäänkö turpeista viskiä muualla kuin Islaylla? Miksi kaikki viskit eivät ole turpeisia? Mitä tarkoittaa käsite ppm? Onko valmiin viskin turvepitoisuus sama kuin siihen käytetyllä maltaalla? Näihin ja moniin muihin turpeeseen ja savuun liittyviin kysymyksiin ja myytteihin saadaan vastaukset The Local Whisky Clubin turvesavuisten viskien ?Turvetta Tupaan? illassa Hämeenlinnan Viinivintillä perjantaina 28.1.2011. klo 18.30. Runsaan tietopaketin rinnalle on maisteluun kerätty viisi upeaa esimerkkiä turpeisista viskeistä niin Islaylta kuin muualtakin Skotlannista. Mukana uutta ja vanhaa, jotain tuttua, mutta myös todellisia harvinaisuuksia. Maisteltavina ovat:
Vahvojen viskimakujen jälkeen on iltapalaksi tarjolla Viinivintin keittiön tuhtia Porokiusausta. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan savuisten viskien monipuoliseen maailmaan! ------------------
|
|