|2009 |2008 |2007 |2006 |2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1999 | 1998

Toimintakertomus 2009

Yleistä

Suomen Mallaswhiskyseuralle vuosi 2009 oli yhdestoista täysi toimintavuosi.

Taloudellisen taantuman myötä viskin ja erityisesti mallasviskin asema suomalaisessa juomakulttuurissa heikkeni selvästi. Mallasviskin myynti Alkossa väheni 12,5 % edellisvuodesta. Samaan aikaan Alkon kokonaismyynti väheni 3,0 %.

Whiskyseuran toiminta

Seura järjesti vuoden aikana 12 tasting-tilaisuutta ja muuta jäsentapaamista:

1. Hämeenlinnan Viinivintillä pidettiin japanilainen ilta 29. pnä tammikuuta. Tilaisuuteen osallistui noin 20 henkeä. Teemana olivat erilaiset japanilaiset whiskyt. Niiden ohella nautittiin japanilaisen keittiön antimista sekä "Hevi Shit" -duon live-musiikista. Tasting-osuuden veti Seppo Siika-aho ja siihen kuuluivat seuraavat whiskyt:

  • Yamazaki (Suntory) Single Malt 12 yo, 43 %
  • Nikka Pure Malt 21 yo, 43 %
  • Hibiki (Suntory) Blended 17 yo, 43 %
  • Ichiro?s Malt Number 1, Hanyu Distillery 1988/2007, Single Cask n:o 9501, Bourbon Hogshead, finished in Japanese Oak, 55,6 %
  • Karuizawa Pure Malt 12 yo, 40 %

2. Vuosikokouksen yhteydessä 14. pnä maaliskuuta pidettiin tasting-tilaisuus Helsingin Yrittäjänaisten kokoustiloissa. Tasting-whiskyt olivat:

  • Glenglassaugh 28 yo, 48,3 % (Jack Wieber ? Scottish Castles ?Series 15?, 1976/2005, Cask n:o 2375 bourbon matured, 150 Bottles)
  • Milford 19 yo, 49,7 % (Willowbank Distillery, New Zealand, distilled 1988, bottled Dec. 2007, batch 594, 247 bottles)
  • Glenkinchie 20 yo, 58,4 %
  • Blairfindy (Glenfarclas) 23 yo, 43,0 % (Blackadder, distilled 6.6.1980, bottled November 2003, cask n:o 5983, Cask ref. 2003/ BF/ 01)
  • Bowmore 14 yo, 57,3 % (James MacArthur?s Old Masters), 1989/2003, Cask n:o 1966)

Paikalla oli 44 seuran jäsentä. Whiskyt esitteli Antti Tuurala

3. Ravintola Villissä Wäinössä Helsingissä maisteltiin whiskyjä 8. pnä huhtikuuta. Tasting-whiskyt esitteli Vesa Salminen. Paikalla oli 12 seuran jäsentä. Tilaisuudessa maisteltiin seuraavia juomia (kaikki tislaamopullotteita):

  • Glengoyne 10 yo, 40 %
  • Glenmorangie Signet, 46 %
  • The Macallan 10 yo Sherry Oak, 40 %
  • Bowmore 8 yo, 40 %
  • Ardbeg Almost There, 54,1 %

4. Toukokuun 13. pnä pidettiin ravintola Pikkulinnussa ?Silent Stills II? -tasting, jossa maisteltiin suljettujen tislaamoiden pullotteita. Tilaisuuteen osallistui n. 25 henkeä, joista suuri osa oli seuran jäseniä. Ilkka Ruponen esitteli seuraavat pullotteet ja kertoi myös tislaamoiden sulkemisista sekä niihin johtaneista syistä:

  • Saint Magdalene 1975/2007, 43 % (refill sherry hogshead, Gordon & MacPhail)
  • Pittyvaich 12 yo, 43 % (OB, Flora & Fauna)
  • Millburn 1974/2004, 53,9 % (bourbon hogshead, Cadenhead´s)
  • Convalmore 1977/2005, 57,9 % (OB, 28 yo)
  • Port Ellen 1978/2008 ´8th Release´, 55,3 % (OB, 29 yo)

5. SMWS:n ja Pressiklubin yhteinen whiskyilta pidettiin Pressiklubilla (Helsingin kansainvälinen lehdistöklubi, Pullman Barin yhteydessä) 20. pnä toukokuuta. Tastingwhiskyt (kaikki tislaamopullotteita) olivat:

  • Old Pulteney 17 yo, 46 %
  • An Cnoc 1991/2006, 46 %
  • Bushmills 10 yo, 40 %
  • Balblair 1989, 43 % (bottled 2006)
  • Laphroaig 10 yo, 40 %

Paikalla oli noin 25 henkeä, joista valtaosa oli whiskyseuran jäseniä. Antti Tuurala kertoi yleisesti viskin valmistuksesta ja nauttimisesta. Tasting-whiskyt esitteli Seppo Siika-aho.

6. Kevätkauden päätteeksi kesäkuun 11. pnä vietettiin Mika Janssonin organisoima Barbeque-ilta vuoden 2009 olutravintolaksi valitussa Gallows Birdissä Espoossa. Maittavien juomien lisäksi maisteltiin Jorma Hintikan valmistamia grilliherkkuja. Paikalla oli noin 20 whiskyseuralaista. Varsinaista tastingiä ei tässä tilaisuudessa ollut.

7. ?Eloretki? ravintola Keppanakellariin Tammelan Liesjärvelle tehtiin lauantaina 8. pnä elokuuta. Mukana oli sekä whiskyseuran jäseniä että muita ravintola Pikkulinnun asiakkaita. Yhteensä osallistujia oli täysi bussilastillinen. Keppanakellarissa pidettiin seuran jäsenille tarkoitettu minitasting, jonka juomat olivat:

  • Macallan 1966 34 yo, 40 % (Gordon & MacPhail)
  • Highland Park 1966 32 yo, 40 % (Gordon & MacPhail)
  • Springbank 1966 Local Barley 32 yo, 55,1 % (OB, cask #492)

Tasting-whiskyt esittelivät Antti Tuurala (Macallan), Vesa Salminen (Highland Park) ja Ilkka Ruponen (Springbank).

8. Syyskausi avattiin 30. pnä syyskuuta uudessa olut- ja viskiravintola Maltaisessa Riekossa Helsingissä. Ilkka Ruponen johdatteli osallistujat mallaswhiskyn maailmaan ja kertoi perusasioita raaka-aineista, valmistusprosessista, etikettimerkinnöistä jne. Teoriaosuuden lisäksi ohjelmaan kuului 5 erilaisen skottilaisen mallaswhiskyn maistelu. Paikalla oli noin 20 seuran jäsentä.

9. Ravintola Kauniissa Kampelassa Helsingin Lauttasaaressa maisteltiin 21. pnä lokakuuta. Tämän perinteisen tastingin whiskyt olivat:

  • Glendronach 1990/2004, 46 % (Eilan Gillan)
  • Ardmore 1992/2007, 46 % (Signatory)
  • Springbank Bourbon Wood 1991/2004, 58,5 % (OB)
  • Glenlochy 1980/2007, 58,3 % (Part des Anges)
  • Kilchoman Inaugural Release 3 yo, 46 % (OB)

Paikalla oli 22 whiskyseuran jäsentä. Antti Tuurala ja Ilkka Ruponen kertoivat maisteltavista juomista.

10. Hämeenlinnan Viinivintillä vietettiin skottilaista iltaa 13. pnä marraskuuta. Illan ohjelmaan kuului skottilaistyyppistä ruokaa, skottioluita, musiikkia, tietokilpailu sekä tietenkin whiskyjä. Ruoka- ja minitasting-juomat olivat:

  • Caledonian 80, 4,1 % (olut)
  • Talisker 10 yo, 45,8 %
  • Teacher?s Highland Cream, 40 %
  • Ardmore 1986 12 yo, 40 % (Ardmore 100th Anniversary 1999)
  • Bowmore 1972 21 yo, 43 %
  • Belhaven McCallum?s Stout, 4,1 % (olut)
  • Aberlour a?bunadh, 60,5 % (batch #20)
  • Ardbeg Uigeadail, 54,2 %

Paikalla oli 24 whiskyseuran jäsentä. Hannu Juutilainen kertoi maisteltavista juomista ja toimi illan isäntänä.

11. Seuraavan kerran maisteltiin Restaurant Bar Groteskissa Helsingissä 2. pnä joulukuuta. Paikalla oli noin 10 whiskyseuralaista. Illan teemana olivat viskicocktailit ja niihin johdattelivat Mika Jansson whiskyseurasta ja baarimestari Mika Peltoniemi Groteskista.

12. Syyskausi päätettiin 16. pnä joulukuuta Helsingin Yrittäjänaisten tiloissa maistelemalla harvinaisia erikoisuuksia eri puolilta maailmaa. Paikalla oli 35 whiskyseuran jäsentä. Tasting-juomat esittelivät Antti Tuurala, Ilkka Ruponen sekä Seppo Siika-aho ja ne olivat:

  • Glen Ardoch, 40 % (skottilainen single malt)
  • Champa, 40 % (laosilais-skottilainen whisky)
  • Millstone 2002, 40 % (bottled 2008, Hollanti)
  • Glen Ness 12 yo Single Malt, 40 %
  • Glen Breton Ice Single Malt Whisky 10 yo, 40 % (kanadalainen single malt)

Illan ohjelmassa oli myös muita viskejä sekä tietokilpailu.

Seuran paikalliset klubit ? Twa Corbies Tampereella, Quaich Pietarsaaressa, Peatreek Lahdessa, Metrotorin klubi Helsingissä, Mikkelin Viskisieppoklubi, Puijon Viskipeipposet Kuopiossa sekä Pieksämäen Mallaswhiskyklubi ? järjestivät lisäksi omia tasting-tilaisuuksiaan.

Muut tilaisuudet

Pernod Ricard Suomi kutsui seuran hallituksen tutustumaan yhtiöön ja sen tuotteisiin 18. pnä syyskuuta. Keskeinen teema tilaisuudessa oli Ballantine?s.

Moët Hennessy Suomi järjesti seuran jäsenille 21. pnä syyskuuta tilaisuuden Helsingin Olutkellarissa. Ardbegin viskin sanansaattaja Davinia Small tutustutti osallistujat Ardbegin uusimpaan tuotteeseen Corryvreckaniin. Paikalla oli 25 whiskyseuran jäsentä.

Ravintola Pikkulintu Helsingin Puotilassa järjesti vuoden aikana useita whiskytilaisuuksia, joihin osallistui runsaasti whiskyseuran jäseniä.

Ilkka Ruponen kävi huhtikuun 25. pnä Tampereella pitämässä Speysiden viskeihin keskittyneen tastingin Pirkanmaan perhokalastajien messutapahtuman (?Perho 2009?) yhteydessä järjestetyssä "kalamiesillassa".

Antti Tuurala kävi tutustuttamassa Aller Julkaisut Oy:n henkilöstöä whiskyn maailmaan 6. pnä toukokuuta.

Antti Tuurala kävi pitämässä EGL Finlandin tilaaman whiskytilaisuuden 29. pnä lokakuuta.

Jäsenistö

Jäsenmäärä lisääntyi merkittävästi. Seuran henkilöjäsenmäärä oli vuoden alussa 196 ja vuoden lopussa 264. Jäsenistä oli miehiä 222 ja naisia 42. Valtaosa jäsenistä on pääkaupunkiseudulta. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta on jäseniä mm. Pietarsaaresta, Tampereelta, Lahdesta, Mikkelistä, Kuopiosta ja Pieksämäeltä.

Seuralla oli vuoden lopussa 7 kannattajajäsentä:

  • Altia (Helsinki)
  • Vinoble (Helsinki)
  • Mc Arthur?s Irish Bar (Järvenpää)
  • Ravintola Päämaja (Mikkeli)
  • Wennerco (Helsinki)
  • Moët Hennessy (Helsinki)
  • Irish Pub Molly (Pieksämäki)

Seuran paikallisklubeja ovat Pietarsaaren klubi "Quaich", Tampereen klubi ?Twa Corbies?, Helsingin Metrotorin klubi, Lahen klubi ?Peatreek?, Mikkelin Viskisieppoklubi sekä toimintavuoden aikana perustetut Puijon Viskipeipposet (Kuopio) ja Pieksämäen Mallaswhiskyklubi.

Klubimestareina ovat toimineet Jokke Merimaa Pietarsaaressa, Janne Suominen Tampereella, Markku Palokangas Metrotorilla, Jari Kinnunen Lahdessa, Mika Pippuri Mikkelissä, Arttu Taponen Kuopiossa sekä Hannu Poikonen Pieksämäellä.

Tiedotus

Tiedotus hoidettiin pääosin sähköpostilla sekä kotisivujen välityksellä.

Hallinto

Maaliskuun 14. pnä pidetyn vuosikokouksen jälkeen seuran hallitukseen kuuluivat Antti Tuurala (presidentti), Seppo Siika-aho (pääsihteeri), Ilkka Ruponen (varapresidentti), Timo Haimi, Juri Helmiö, Mika Jansson, Hannu Juutilainen, Markku Palokangas ja Vesa Salminen. Varajäseninä olivat Mika Hakkarainen, Markus Malmqvist, Jokke Merimaa, Mika Pippuri, Taru Reinikainen sekä Viktor Sahlberg. Vuosikokouksen puheenjohtajana toimi Viktor Sahlberg.

Seuran tilintarkastajana oli Erkki Paarijoki sekä varatilintarkastajina Martti Helsilä ja Jyrki Suihkonen.

Hallitus kokoontui vuoden aikana 5 kertaa.

Vuosikokouksessa käsiteltiin sääntöjen mukaiset asiat.

Seuran talouspäällikkönä toimi Hannele Siika-aho.

Talous

Seuran tilikauden ylijäämä oli 4.570,01 ?. Hallitus esittää ylijäämän siirtämistä ylijäämätilille.



Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel