2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>
Pienet pikkujoulut Pikkulinnussa | Irlanti-Skotlanti 1-1 | Teerenpeli Single Malt on Lahesta | Odotettua parempaa | Kaksi Korppia maisteli Kaksissa Kasvoissa | Tislauksen taikaa Lahessa | Matka Edinburghiin | Pressiä ja punaneniä rautatieasemalla | Quaich täytti 5 vuotta, Peatreek syntyi | Pietarsaaressa whiskyoppia Ruåtsinmaalta | Vuosikokouksessa Lagavulinia ja mukavaa tunnelmaa | Poirotin tastingkuulumisia | Hyviä uutisia Tummien Oluiden Torilta

Vuosikokouksessa Lagavulinia ja mukavaa tunnelmaa
Suomen Mallaswhiskyseuran vuosikokous pidettiin Helsingin yrittäjänaisten kokoustiloissa 19.2.2005 harrastuksen kohdetta kunnioittaen. Viralliset asiat käytiin siis jälleen kerran lyhyesti ja ytimekkäästi läpi, jotta päästiin itse pääasiaan, eli maistelemaan ja ihmettelemään mallasjuomia ja muita whiskyjen maailman kuuluvia tuotteita.

Vuoden 2004 tapahtumista kommentoitiin eniten mallaswhiskyn myynnin kasvua ja nousevan trendin potentiaalia, jos valikoima olisi parempi ja hinnat nykyistä eurooppalaisemmalla tasolla. Uusista Alkon tuotteista keskustelua herätti 24-vuotias Balblair, jonka hinnan ja laadun suhde ei juuri kehuja keräillyt. Lagavulinin ilmestyminen Alkon valikoimaan ennen joulua oli miellyttävä yllätys, ja sitä on isompi erä tälläkin hetkellä herkkusuita kiusoittelemassa. Toisaalta Mika Hakkarainen alleviivasi 16-vuotiaan painoksen ylibrändättyä asemaa mallaswhiskykartalla. Lagavulinien hamstraamisen sijaan mielekkäämpää voisi olla uusien ja mauiltaan rikkaampien whiskyjen etsiskely ja kokeileminen.


Seuran suhteet viranomaisiin todettiin erinomaisiksi, ja näiden sivujen sisällöstä vastaavat tahot saivat myös kehuja, sillä kävijöiden määrä on ollut tuntuvassa kasvussa. Toivottavasti saamme sivuille myös sisältöä kasvavaa kysyntää tyydyttämään. Seuran uudet ystävät huomioitiin myös, eli terveisiä Irlantilaisen Whiskeyn Ystäville. SMWS on myös suosittu whiskyluennoitsija, ja tällä saralla kysyntää on enemmän kuin kalenterista löytyy vapaita päiviä.

Hallituksen kokoonpanossa ei tapahtunut dramaattisia muutoksia, eli presidentti ja pääsihteeri jatkavat hyväksi havaitulla linjalla. Tampereen Klubi Twa Corbies sai edustajan hallitukseen, eli Heidi Kiviniemi sai kunniatehtävän toimia ”nuoriso-osaston” äänitorvena tulevaisuudessa.

Tastingissä vaihtelu…virkisti?

Tastingissä oli whiskyjä vain neljä, mutta keskustelua ne herättivät totuttua enemmän. Ensimmäisenä lasista löytyi Alkon hyllyillä 12-vuotiaan Scapan korvaava 14-vuotias painos. 2 vuotta ei ole tehnyt ihmeitä. Jotenkin jäi sellainen olo, että 12-vuotias oli ikäisekseen pätevä, mutta uutuuden kohdalla on reseptissä aukkoja. Seuraava ihmettelyn aihe oli norjalainen blended-pullote Upper Ten, jonka sydämenä toimii Isle of Jura. Taustatukea löytyy lähes koko Skotlannin verran, mutta palkittu Upper Ten ei ainakaan seuralaisille maittanut mitalisijojen arvoisesti. Pistetilankin kanssa oli vähän niin ja näin. Juran sijaan Islay olisi viehättänyt seuralaisia enemmän.


Kolmannelle whiskylle ei tarjoutunut siis kummoistakaan vastusta, mutta Evan Williams Single Barrelin saama reaktio yllätti silti voimakkuudellaan. Syksystä 1993 viime vuoteen asti tynnyrissä 007 muhinut bourbon ei seuralaisten makuhermoja suosiollisesti kutitellut. Tastingin whiskyt esitellyt Mika Hakkarainen on bourbonien ystävä, ja aina valmis haastamaan kaavoihin kangistuneet makuaistit uusiin kokeiluihin, mutta tässä sessiossa kehuvimmat kommentit olivat sarjaa ”kummallinen” ja ”ei aivan kamala” – vääräleukojen käyttäessä viittauksia rangaistusmuotoihin ja vaatiessa colajuomaa tai jäitä aromeja peittämään. Näinköhän Jack Danielsin vastaava tuote pärjäisi paremmin?

Viimeisenä whiskynä tarjoiltu Lagavulinin Distillers Edition vuodelta 1988 pelasti monen whiskymaanikon makuaistit pysyvämmiltä traumoilta. Keskustelun sijaan maistelijat keskittyivät ihastelemaan klassikon viimeistelyä tyytyväisinä hymistellen. Mallaswhiskyjen vähäinen määrä Mallaswhiskyseuran vuosikokouksessa herätti tosin pettynyttäkin kommentointia, mutta whiskyvalikoimasta vastanneet tahot korjaavat varmasti asian viimeistään vuoden päästä. Sitä ennen hyvässä Seurassa whiskyistä nautitaan jo keväänkin aikana ainakin Lahdessa, Tampereella ja Pietarsaaressa. Länsirannikon kujeista löytyy jo lisätietoakin. Siitä vaan raivaamaan tilaa kalenteriin!

Tastingin jälkeen ilta jatkui suurimmalla osalla Annankadun Wlliam K:ssa, jossa pieni joukko viihtyi pikkutunneille asti. Twa Corbiesin edustajat tosin lipesivät hetkeksi Nosturiin ihastelemaan Reverend Bizarren esiintymistä. Mainio keikka yhtyeeltä, jonka jäsenistöstä ja yleisöstä löytyy mukavalla prosentilla mallaswhiskyn ystäviä. Kokouksen aikana joku taisi väittää, että doom metal ja whisky eivät sovi yhteen, mutta kyllä raskas musiikki vaati raskaat juomat! Mutta kotioloissa, eikä niinkään rokkiklubilla…

teksti ja kuvat: Janne Suominen
(23.2.)

Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel