2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>
Pienet pikkujoulut Pikkulinnussa | Irlanti-Skotlanti 1-1 | Teerenpeli Single Malt on Lahesta | Odotettua parempaa | Kaksi Korppia maisteli Kaksissa Kasvoissa | Tislauksen taikaa Lahessa | Matka Edinburghiin | Pressiä ja punaneniä rautatieasemalla | Quaich täytti 5 vuotta, Peatreek syntyi | Pietarsaaressa whiskyoppia Ruåtsinmaalta | Vuosikokouksessa Lagavulinia ja mukavaa tunnelmaa | Poirotin tastingkuulumisia | Hyviä uutisia Tummien Oluiden Torilta

Matka Edinburghiin
Neljän hengen seurueemme neljän päivän Edinburghin matka on onnistuneesti takana. Kaupunki tarjoili meille parhaat puolensa, niin ilmojen, viihtyvyyden kuin whiskyjenkin suhteen. Täytyy todeta, että kaupungista löytyvä whiskytarjonta niin kauppojen kuin pubienkin osalta on lähes rajaton.

Tässä matkamme "tilastoja" lyhyesti: Neljä päivää, neljä henkilöä, n. 35 maistettua single maltia, 6-8 ostettua Whiskypulloa per mies, n. 15 käytyä pubia, vierailu Glenkinchien tislaamolla, paljon juotuja pinttejä alea (11 erilaista real alea), n. 100 otettua valokuvaa ja paljon iloista mieltä. Kerrottavaa olisi paljonkin, mutta aloitetaan vaikka näistä maistelluista malteista, se antanee hyvän kuvan kaupungin tarjonnasta.

Kaupungin pubeissa ja kaupoissa maistelimme seuraavia herkkuja:

-Bruichladdich Infinity
-Bruichladdich Links Augusta
-Caol Ila 21y. 1977 Rare Malts
-Ardbeg Very Young
-Laphroaig Quarter Cask
-Talisker 18y.
-Talisker 27y. 1977 Whiskyshop Glenkeir Treasures
-Talisker 20y. 1982
-Ardmore 12y.
-Caol Ila 12y. Cadenhead's
-Clynelish 14y. Provenance
-Ledaig 8y. Whiskyshop Cask
-Isle of Jura 5y. Royal Mile Whiskies
-Young Peaty Islay (Bowmore 6y.) Royal Mile Whiskies
-Edradour 21y. 1983 port finish
-Edradour Cask Strenght Decanter 1991
-Glenfarclas 1974
-Ardbeg Lord Of Isles
-Highland Park 25y.
-Glenmorangie 15y. Sauterness finish
-Glenmorangie Sherry Wood finish
-Glenturret 10y.

Robert Graham Ltd myymälässä saimme harvinaisen tilaisuuden maistaa Springbankin vastikään avaaman Kilkerran tislaamon tuotetta, jota oli kypsytetty tynnyrissä vain 2-3 kuukautta. Myyntiin Kilkerran on tulossa aikaisintaan vuonna 2010.

Glenkinchien tislaamolla saimme ystävällisen henkilökunnan myötävaikutuksella eteemme tislaamokierrokseen kuuluvien kahden maistiaisen sijaan seuraavan kattauksen:

-Glenkinchie 10y.
-Glenkinchie Distillers Edition Sherry Cask
-Craccanmore 10y. cask strenght
-Mortlach 16y.
-Royal Lochnagar 12y.
-Lagavulin 12y. cask strenght
-Dailuaine 16y.
-Clynelish 14y.
sekä suht harvinaisesta Rare Malts sarjasta:
-Coleburn 21y. 1979 59,4%
-Rosebank 20y. 1979 60,3%
-Linkwood 26y. 1975 56,1%
-Hillside 25y.1971 62,0%

Nämä Rare Maltsit eivät edes kuuluneet tislaamon maistelubaarin valikoimaan, vaan ne tarjoiltiin meille "tiskin alta" ja pulloista kaksi avattiin vartavasten meille myymälän hyllyltä. Upeaa vieraanvaraisuutta ja palvelua. Täydet kymmenen pistettä Glenkinchielle!

Muutenkin tuo tislaamokäynti oli hieno kokemus. Glenkinchielle on matkaa Edinburghista noin 30 km ja bussilla pääsee noin 3 km päähän. Me matkasimme taksilla, joka maksoi 50 puntaa edestakaisin. Paikka on aivan maaseudulla ja todella kaunis. Ilmassa oli ripaus taikaa, kun maistelun lomassa piipahdimme ulkona. Linnut lauloivat, aurinko paistoi, lämmintä liki +20, luonto oli vehreää ja puut kukassa, puro solisi tislaamon pihalla ja ovessa luki Glenkinchie! Palanen sydäntä jäi taas Skotlantiin. Itse tislaamokierros oli mielekiintoinen ja informatiivinen. Vieläkin voi nenässä tuntea käymis-sammioista nousevan upean maltaisen tuoksun..

Edinburghissa whiskykauppoja riittää, laskujemme mukaan kävimme yhdessätoista whiskyliikkeessä. Parhaaksi myymäläksi rankkasimme Princess Mall ostoskeskuksessa sijaitsevan The Whisky Shop- myymälän. Erittäin ystävällinen ja asiantunteva palvelu, myymälä siisti ja pullot kauniissa järjestyksessä. Ja tänne ei suuret turistivirrat ole eksyneet, joten ostokset ja maistelut sai suorittaa rauhassa ilman häiritsevää hälinää.

Whiskybaareista parhaimmat olivat vanhassa kaupungissa sijaitseva Scotch Whisky Heritage Centerin maistelubaari, jossa whiskyt on selkeästi listattu, ja valikoimassa on paljon harvinaisia pullotuksia. Pubien hyvästä valikomasta jäivät mieleen The Bow Bar vanhassa kaupungissa, sekä keskustan ulkopuolella sijaitseva The Canny mans, jonka vastikään Whisky Magazine rankkasi parhaaksi pubiksi. Pubin mahtava baaritiskirakennelma on kyllä näkemisen arvoinen.

Voimme lämpimästi suositella Edinburghia matkakohteeksi kaikille! Itselläkin mieli halajaa sinne taas takaisin, vai olisikohan ensi vuonna Islayn vuoro.... se jää nähtäväksi.

Hannu Juutilainen
Jari Autio
(24.5)


Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel