2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>
Mennyttä muistellessa | Keväinen tervehdys Christchurchista | Neljän viljan tasting | Syksy saapuu ja toiminta tiivistyy | Twa Corbies istahti Teerenpeliin | Viskiristeily Viking Line Amorellalla | Maltainen kevät | Vuosikokouksessa | Eksotiikkaa Pasilassa

Eksotiikkaa Pasilassa
Mallaswhiskyseuran viime vuoden viimeinen tasting järjestettiin Pasilan järjestötalo II:n kokoustiloissa 1.12. Tarjolla oli melkoisia erikoisuuksia, sillä tastingiin mahtui viskejä niin Intiasta, Japanista kuin Saksan Baijerista. Tastingin jälkeen tarjolla oli vielä lisää eksotiikkaa kun ihmiset innostuivat maistattamaan mukana tuomiaan tisleitä. Tasting kuitenkin selvästi osoitti, että myös muualta kuin Skotlannista tulee mielenkiintoisia viskejä, jotka kiinnostavat meitä viskiseuralaisia. Illan viskit esitteli seuramme pääsihteeri Seppo Siika-aho, joka reissuillaan oli tehnyt kaikkien osallistuneiden iloksi mielenkiintoisia hankintoja.

Tasting aloitettiin intialaisella McDowell's Single Indian Malt Whiskyllä, joka kirvoitti heti alkuun keskustelua. Yleensä tastingin ensimmäisen viskin kohdalla ihmiset ovat tunnetusti vielä hiljaa mielipiteistään, mutta tämä Intian ihme sai osakseen niin kummeksuntaa kuin ihmetystä. Viskiä kuvailtiin tuoksultaan hedelmäiseksi ja viljamaiseksi. Mausta löydettiin omituisen takapotkuista puusavua, tammilankkua ja heinää. Jos ei muuta, niin ainakin tämä oli erilainen viski!

Välillä kuitenkin päätettiin palata tuttuun turvasatamaan, eli takaisin Skotlannin nummille. Tasoittajan roolin sai kymmenvuotias Tullibardine, joka oli tasaisen toffeemainen ja makeahko. Aistittiinpa tuoksussa sulaa voita ja vettä hieman lisätessä myös omenaa. Maku miellytti pehmeydellään ja helppoudellaan. Kyseessä oli mukavan tasainen viski, joka ei herättänyt sen suurempia tunteita suuntaan tai toiseen. Seuraava viski olikin sitten veistetty aivan eri puusta...

Nimittäin Baijerilainen kolmivuotias Slyrs oli selvästi illan rakastetuin ja vihatuin viski jakaessaan mielipiteet kuta kuinkin kahtia. Erikoisesti pyökkisavusta arominsa saaneen viskin tuoksusta löydettiin cocktailhedelmiä, banaanisuklaajäätelöä, liisteriä, suklaata ja ruisviskimäisiä piirteitä. Maku oli viskin ikään nähden mukavan pehmeä ja siitä löytyi aromikasta savua, puumaisuutta ja liköörimäisyyttä sekä mausteisuutta. Osa piti viskiä herkullisena erikoisuutena, toiset taas kavahtivat sen makeutta ja liköörimäisyyttä.

Matkaa jatkettiin Baijerista Japaniin ja kohteeksi otettiin Suntoryn 17-vuotias sekoiteviski Hibiki. Tyylikkään karahvimaisessa pullossa esille pantu tisle toi tuoksullaan heti mieleen monille japanilaisille viskeille tutun hieman lamppuöljymäisen tuoksun. Tuoksu oli myös voimakkaan kukkainen ja jasmiinimainen. Suutuntumaltaan Hibiki osoittautui alkuun öljyiseksi ja seasta löydettiin yrttiteetä sekä makeaa puuta. Erikoinen viski veti tastingväen melko hiljaiseksi ja suurin osa jäikin odottelemaan mitä viimeiseksi tarjottava viski toisi erikoisen nimensä takaa makunystyröille maisteltavaksi.
Glenfarclasin tislaamaksi arveltu ja Meadhaniksi nimetty viski osoittautui tuoksultaan pehmeän maltaiseksi, klassisen viskin tuoksuiseksi tasapainoiseksi tuotteeksi, joka lopulta kipusi helppoudellaan ja tasapainoisella suorituksellaan illan suosikkiviskiksi Slyrsin jäädessä kakkospaikalle.

Varsinaisen tastingin loputtua ilmaantui varastoista pöydälle vielä maisteltavaksi thaimaalainen Black Cat, jonka maku ja tuoksu muistuttivat etäisesti viskiä spriimäisin ja liimamaisin höystein. Jotta kierros maapallon ympäri olisi ollut kuta kuinkin täydellinen, asetettiin tarjolle venezuelalainen viskilikööri Robin sekä Saksassa pullotettu Glentime Pure Malt. Illan parhaasta yllätyspullosta vastasi kuitenkin Markus Malmqvist Loch Lomondin tislaamolta peräisin olevalla savuisella ja nuorella Graiglodgellaan, joka olisi puolustanut paikkaansa varsinaisessa tastingissäkin eittämättä kunniakkaasti.

Erikoisuuksien illan päätteeksi keskustelu jatkui kiivaana, kunnes tastingväki hajaantui kuka Pasilan yöelämään, kuka kotiinsa. Kiitos mukana olleille mukavasta illasta! -Antti Tuurala, presidentti- (8.2.07)

Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel