2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>
Mennyttä muistellessa | Keväinen tervehdys Christchurchista | Neljän viljan tasting | Syksy saapuu ja toiminta tiivistyy | Twa Corbies istahti Teerenpeliin | Viskiristeily Viking Line Amorellalla | Maltainen kevät | Vuosikokouksessa | Eksotiikkaa Pasilassa

Maltainen kevät
Kevät on ollut ennätyslämmin sekä ilmastollisesti että whisky-kulttuurillisesti. Helsingin Olutfestivaaleilla 13.-14.4. mallaswhiskyjä oli tarjolla laajemmalla skaalalla kuin aikaisemmin, ja Alkoonkin alkaa tulla sitä kauan kaivattua valinnan varaa. Tuorein tulokas perusvalikoiman puolella on Springbankin 10-vuotias. Erittäin tervetullut kohtuullisella hinnalla silattu mahtiwhisky.

Kunnolliset rommitkin tekivät maihinnousun Alkon hyllyille, mikä jaloja juomia laajemmin arvostavia varmasti ilahduttaa. Nämä ovat niitä hintojen kohtuullistumisen positiivisia, juomakulttuuria synnyttäviä puolia, jotka sanomalehdistön ja poliitikkojen harrastamassa populistisessa diskurssissa usein unohtuvat. Jos ainoa juomakulttuuri on viinikulttuuria, niin sääliksi käy suomalaista viljelijää ja panimoteollisuutta.

Tynnyritietoutta Tornissa

Pehmeän laskun olutfestivaaleille tarjosi Moët Hennessy Suomi, jonka Glenmorangie-tasting Hotelli Tornin Näköalakabinetissa 12.4. tarjosi johdatuksen tynnyriviimeistelyn saloihin. Asiantuntijanäkökulman aiheeseen tarjosi Glenmorangien Anthony Burnet, joka ei väsynyt korostamaan ”puun hallinnan” (wood management) tärkeyttä Glenmorangien whiskyjä rakennettaessa. Herra kertoili tislaamon olevan tavallista tarkempi myös käytetyn tisleen suhteen, eli hukkaprosentti on tavallista suurempi. Ja kylmäsuodatuskin tavallista lempeämpi.

Whiskyseuran entusiastit osaavat kyllä suodattaa markkinointijargonia oikeasta asiasta, ja lopullinen todiste tuotteen laadusta löytyy aina aromilasista. Nyt lasista löytyivät jenkkitammessa kasvaneet 10, 15 ja 18-vuotiaat whiskyt ja port-, sherry- madeira- ja burgundy-tynnyreissä viimeistellyt versiot. Viimeistelyt jakoivat mielipiteitä, mutta jättivät varsinkin Islayn hurjien maltaiden ystäville mielikuvan varman päälle pelaamisesta.

Perinteisesti mallaswhiskyjen ystävät vierastavat jäiden laittamista lasiin viimeiseen asti, mutta Anthony Burnet yllytti päinvastaiseen toimintaan erityisesti viiniviimeistelemättömien whiskyjen kohdalla. Bourbon-tynnyreissä kasvaneet whiskyt kestävät herran mukaan veden lisäämisen ja jäät oikein mainiosti, mutta viinitynnyreissä käväisseet tai kasvaneet whiskyt hän kehotti maistelemaan ilman liikoja vesilisiä. Viisaista sanoista tekoihin, ja niinhän siinä kävi, että varsinkin Glenmorangien raakana ätläkän persikkainen 15-vuotias muuttui jäiden ansiosta varsin herkulliseksi kesämaltaaksi. Tieto ja ennakkoluuloton kokeileminen lisäsi jälleen kerran nautintoa.

Kiitokset järjestäneille ja whiskyjä esitelleille tahoille mainiosta tapahtumasta siis! Ardbegin valikoimaa oli myös mukava käydä läpi. Jännityksellä odottelemme ensimmäistä erää Glenmorangien wood management know hown puitteissa tuunattua Ardbegin 10-vuotiasta. Pehmeämpää tavaraa on kuulemma luvassa, mutta viekö tämä kulttimaltaalta terän. Aika näyttää.


Anthony Burnet

HBF ja pelätyt muovikipot

Aloitetaan vanhalla kitinällä. Olutfestivaaleilla olut nautitaan lasituopeista, mutta jaloksi tislatulle maltaalle kelpaa yskänlääkkeen nauttimiseen suunniteltu muovikuppi? Herätkää järjestävät tahot, ja tehkääpä vaikka sopimus Glencairnin kanssa pantillisista whisky-sniftereistä, joista tapahtuman logo tekisi vielä keräilytavaraa! Kun nauttii Mortlachia rinnakkain aromilasista ja muovikiposta, niin ero on tuoksutellessa tyrmistyttävä.

Vinoblelle jälleen kerran täydet pisteet sekä lasitavarasta että asiantuntevasta ja innokkaasta henkilökunnasta. Riippumattomien pullottajien kompromissittomat tynnyrivahvuiset tuotteet ovat tämän harrastuksen suola, ja juurin niitä Vinoble tarjosi kiiluvasilmäisille seuralaisillemme. Varsinkin Douglas Langin pullotteet veivät mennessään kielet ja sydämet.


Suomen Mallaswhiskyseuran presidentti Antti Tuurala
ja Michael Jackson keskustelivat festivaaleilla whiskykulttuurista Suomessa.

Hartwa-Traden tiskiltäkin löytyi yllätyksiä, sillä Classic Malts-sarjan perusiskijöiden rinnalta löytyivät tynnyrivahvuisina pullotetut Dalwhinnien 20-vuotias ja Cragganmoren 17-vuotias. Huimia whiskyjä molemmat. Dalwhinnie on kohta maisteltavana Tampereen Klubin maistelussa. Ihme ja kumma, jos ei nouse siellä kolmen kärkeen.

Glendronach vuodelta 1968 oli Pikkulinnun standin kruununa, ja sai maistelijansa hurmoksen partaalle kommenteista päätellen. Pikkulinnun maahantuomat Pohjoismaiset pienpanimoiden oluet olivat myös lähes järjestään loistavia tuttavuuksia. Kun on pienen ikänsä oppinut pitämään ruotsalaisia oluita kurana, niin jo vain pukkaa Ruotsista ja Norjasta tyrmääviä India Pale Aleja enemmän kuin kohtuus sallii. Onneksi Severin IPA ja Tampere pystyvät pistämään hanttiin.

Loppukaneetiksi todettakoon, että vaikka allekirjoittaneen kirjoitukset korostavat mallaskulttuuria yli viinikulttuurin, niin SMWS;n jäsenistö antaa myös suuren arvon sen alan osaamiselle, allekirjoittanut mukaan lukien. Maistelemisiin!

Janne Suominen
(7.5.2007)

Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel