2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>
Mennyttä muistellessa | Keväinen tervehdys Christchurchista | Neljän viljan tasting | Syksy saapuu ja toiminta tiivistyy | Twa Corbies istahti Teerenpeliin | Viskiristeily Viking Line Amorellalla | Maltainen kevät | Vuosikokouksessa | Eksotiikkaa Pasilassa

Mennyttä muistellessa

Mallasviskin suosio on tällä hetkellä maailmassa kenties korkeampi kuin koskaan, mutta aina näin ei ole ollut. Siitä on osoituksena monta suljettua tislaamoa, joiden aikanaan tislaamia herkkuja Mallaswhiskyseuran jäsenet kokoontuivat maistelemaan Helsingin yrittäjänaisten huoneistolle 8. marraskuuta.

Tastingin teema herätti kunnioitettavaa kiinnostusta seuran jäsenissä ja kaikki 35 paikkaa täyttyivät ennätysvauhdilla ja väkeä jäi vielä jonoonkin. Peruuntumisten takia kaikki halukkaat kuitenkin pääsivät maistelemaan harvinaisia herkkuja, jotka seuramme hallituksen jäsen Hannu Juutilainen ansiokkaasti esitteli.

Illan avauksena toimi alamaiden viski Rosebank, josta tällä kertaa oli maisteltavana Dun Bheaganin pullottama 15-vuotias versio. Raikkaan päärynäisessä, kukkamaisessa ja vihreässä viskissä tiivistyi hyvin Lowlandin viskien luonne. Hannun kertoillessa tislaamon historiasta ja kohtalosta sai tuote osakseen hyväksyvää nyökyttelyä.

Seuraavaksi siirryimme illan viskimetusalemin pariin ottamalla maistelun kohteeksi Lochsiden tislaamon tuottaman single blend-viskin. 42-vuotias yhden tislaamon jyvä- ja mallasviskeistä sekoitettu viskivanhus osoittautui monen mielestä bourbonmaiseksi makeine vivahteineen. Moniulotteinen tisle olisi monien mielestä sokkomaistelussa mennyt helposti läpi uuden mantereen viskinä.

Lochsiden jälkeen Port Ellenin ystävänä tunnetu Hannu sekoitti hieman pakkaa ja hyppäsi muutaman viskin yli Islaylle. Sherrytynnyrissä kypsytetty 132 pullon pullotuserästä napattu 23-vuotias Art of Whiskyn Da Capo -pullote osoittautui oivalliseksi Islay-viskiksi suolaisine ja savuisine vivahteineen. Jonkin ajan kuluttua lasista löytyi myös valtavat määrät toffeen pehmeyttä.




Port Ellenin jälkeen makuja tasoitti ylämaan viski Glen Mhor, josta esillä oli Rare Malts -sarjaan kuuluva 28-vuotias, vuonna 1976 tislattu versio. Monien mielestä Glen Mhor osoittautui illan vaikeimmin avautuvaksi viskiksi ja osittain sen vuoksi se tuntui jäävän hieman muiden herkkujen jalkoihin. Yksistään maisteltuna kyseessä on silti varmasti loistava tuote.

Pisimmän korren vei kuitenkin illan viimeisenä maisteltu 30-vuotias Brora. Itäisen Highlandin merellinen ja savuinen tisle osoittautui monien mielestä illan parhaaksi viskiksi, vaikkakin kovaa kamppailua sen ja Port Ellenin välillä käytiin. Nokisen savun saattelema suolaisen ja makean vaihtelu nosti veden kielelle maistellessa ja vielä tätä kirjoitettaessa.

 

Varsinaisen tastingin jälkeen tarjolle tuotiin vielä varmasti ainutlaatuista viskiä. Arranin 11-vuotias yksityispullote osoitti kaikkien iloksi, että uusillakin tislaamoilla on paljon annettavaa. Kiitos vielä Wilenin Kirmolle oivallisista maistiaisista kaikkien puolesta samoin kuin Hannulle mainiosta ensimmäisestä tastingistä! Monien mielestä kyseessä oli yksi parhaista Mallaswhiskyseuran järjestämistä tilaisuuksista. Toivotaan, että lippu pysyy jatkossakin korkealla. Siihen me ainakin omine toiminemme pyrimme.

Yleisesti tilaisuudessa ja sen jälkilöylyissä harmiteltiin, että paikalla ei ollut yhtään seuran naispuolista edustajaa. Seuran presidentti esittääkin nyt aluksi tätä kautta toivomuksen seuran naispuolisille jäsenille. Kertokaa vaikkapa sähköpostilla minkä tyyppisiin tilaisuuksiin kaikkein mieluiten osallistuisitte ja kuinka saisimme myös teidät aktivoitua. Pelkkien viskinhuuruisten miesten katselu kun vie osan illan terästä - ainakin meidän miesten mielestä!

Antti Tuurala,
presidentti
21.11.2007

kuvat: Olli Karhu



Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel