Kuopiossa maisteltiin nuorikkoja

Lauantaina 27.2.2009 kello 18.30 kokoontui sekalainen joukko viskinystäviä Kuopioon ravintola Pannuhuoneelle. Tällä kertaa teemaksi valittiin nuoret tisleet, vanhimpien maistettavien viskien ollessa 10-vuotiaita.

Jo totuttuun tyyliin viskit esiteltiin melko pikaisesti kukin vuorollaan - pääosaa saivat tälläkin kertaa esittää maistettavat tisleet. Ensimmäisen maistikkaan osalta huomio keskittyi Springbankin mielenkiintoiseen, pannujen puhtauteen sekä maltaan turpeisuuteen perustuvaan tislaustapaan. Kuten odottaa saattoi, Hazelburn 8 yo ei turvetta tai savua tarjoillut. Sen sijaan hedelmäistä lowlandmaista kukkaisuutta ja hunajaa löytyi senkin edestä. Viime vuonna pullotettuun 12-vuotiaaseen verrattuna ero kuitenkin oli kuin yöllä ja päivällä, eikä toki vähiten käytettyjen tynnyreiden osalta. Siinä missä 12-vuotias oli erittäin pehmeä, jopa iäkkään tuntuinen, oli 8-vuotiaan nuori ikä valitettavan selvästi läsnä. Kesäpäivän viskinä tämäkin voisi kuitenkin jopa toimia.

Seuraavana maistoon pääsi "Skotlannin vanhimmaksi" tislaamoksi tituleerattu Glenturret 10-vuotiaalla tuotoksellaan. Maistossa siis Glenturret 10 yo. Tislaamon ikää kuitenkin spekuloitiin osallistujien kesken pienimuotoisen historiikin jälkeen. Väheksyä ei myöskään voi toista hieman kiistanalaista ennätystä liittyen Towser-kissaan ja tämän hurjaan hiirenteurastusviettiin. Tislaamon tietojen mukaan kissan harteilla olisi peräti 30 000 hiiren kohtalo. Kuka lienee saavutetun luvun tarkistanut... Mitä itse viskiin sitten tulee, todettiin juoman edustavan ensimmäisen kaltaista "kesäviskikategoriaa". Maussa ja tuoksussa oli hedelmäisyyttä, kukkaisuutta sekä allekirjoittaneen mielestä myös selkeätä brownies-taikinaa ja ehkä ripaus turvettakin.

Seuraavaksi päästiinkin jo Islayn saarelle ja maistossa oli illan toinen "seniori", eli Bowmore 10yo Tempest. Bowmoren ollessa edustettuna paria poikkeusta lukuunottamatta kaikissa Peipposten tastingeissa jäi tällä kertaa tislaamon esittely vähemmälle. Itse juoma sen sijaan osoittautui mielenkiintoiseksi. First-fill bourbonissa kypsytetty 12000 pullon julkaisu oli monelle mieleen, vaikka osalle porukasta tietyistä 80-luvun Bowmorepullotteista tuttu laventeli meinasi hiipiä alitajuntaan. Allekirjoittanut ei tällä kertaa laventelia juomasta löytänyt. Sen sijaan herukkaisuutta, vaniljaa, pehmeää turvetta ja toffeeta löytyikin oikein oivallisessa tasapainossa. Tynnyrin vaikutus tuntuu kyseisessä viskissä erittäin selvästi, voisi jopa sanoa tyylilleen malliesimerkkinä.

Näiden kolmen jälkeen pidettiin pieni tauko, kuin valmistatuen tuleviin turvepommeihin. Toisen kattauksen aloitti Islayn uusin tislaamo Kilchoman kahdella uusimmalla ja ensimmäisellä julkaisullaan. Tislaamon lyhyen historian esittelyn jälkeen laseista löytyi siis Kilchoman 3yo Inaugural sekä 3yo Autumn reserve.

Inaugural todettiin jo sinällään varsin kelvollinen kolmivuotiaaksi, joskin taustalta paistoi läpi nuori ikä lievänä pontikkaisuutena. Autumn reserve osoitti kuitenkin olevansa aivan eri tasolla. Voisikin sanoa juoman olevan kolmivuotiaaksi viskiksi kerrassaan loistava! Siinä missä Inaugural oli hiomattoman karski ja epätasapainoisen oloinen, Autumn puolestaan oli varsin "pyöreä", hiotun pehmeä ja kaikin puolin valmiin oloinen. Jännänä huomiona nousi myös esille miten sherryisyys erottui Autumnista selvästi kun taas Inauguralissa ei ollut oikeastaan mitään selvää merkkiä käytetyistä tynnyreistä. Ei kummastakaan, bourbonista tai sherrystä. Lupaavia juomia kumminkin molemmat ja ainakin Kuopiossa odotellaan innolla mitä tulevaisuus tislaamon osalta tuo tullessaan.

Illan viimeisen tislaamon osaa toimitti tällä kertaa, kuten usein aikaisemminkin, Ardbeg. Nuoret tisleet -teemalla kun oltiin liikkeellä, mikäpä olisikaan sopinut lopetukseksi paremmin kuin Ardbeg 6yo Very Young. Monelle jo tuttu juoma ei liiemmin esittelyjä kaivannut. Juoma itsessään antoi juuri sitä mitä odottaa saattoi - turvetta ja voimaa. Tällä kertaa tällaisilla kattauksilla, saa nähdä mitä tarjolla on kevään seuraavassa tastingissa. Ensi kertaan!

Teksti ja kuvat
Arttu Taponen