Rommi - lämmin henkäys tropiikista

Tampereen Gastropub Tuulensuuhun kerääntyi kylmänä huhtikuisena lauantaipäivänä kahdeksan rommeista kiinnostunutta kuulijaa oppimaan lisää melassirommeista (Rhum Industriel). Aiheena ollut "lämmin henkäys tropiikista" tuli tosiaankin tarpeeseen tuulisena ja koleana päivänä!

Maistelusettiin oli valittu mukaan viisi erilaista melassista tislattua rommia. Valinnat noudattelivat osittain kuulun viski- ja rommikirjailijan Dave Broomin lanseeraamaa mallia: hispaaninen, tällä kertaa suuntaa edustamassa 15-vuotias Havana Club; jamaikalainen, mukana 27-vuotias Berry Brosin pullote; Guyanan Demerara, Enmoren nimellä myyty, mutta itse asiassa Versaillesin tislaamolaitteilla tehty kymmenvuotias Cadenheadin pullote.

Broomin mallista poiketen oli joukkoon valittu omana tyylinään Trinidadin keveämmän linjan rommi (12-vuotias Angostura "1824") ja lisäksi ei-Karibianmeren saarten rommeista Reunionin saarelta Riviere du Mat -tislaamon "Brut de Chais" (vuonna 2000 tislattu ja vähintään kuusivuotiaana pullotettu rommi).

Maistelun ohessa käytiin läpi niin rommin alkuperä ja historia kuin myös sen tekemisen eri tavat, samoin tisleen kypsymisen erot tropiikissa verrattuna kylmempiin ilmastoihin. Rommeissa yleisesti käytössä olevaa kolonnitislausta ja sen erikoispiirteitä käsiteltiin jonkin verran; osittain juuri siksi, että varsinkin mallasviskin harrastajilla on usein sellainen käsitys ettei tällä tavalla saada aikaan "kelvollista" tislettä. Tämä käsitys ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteinen totuus asiasta.

Muutama sana tuli mainituksi siitäkin, miten eri tahot markkinoivat omia tuotteitaan muita parempina erilaisin ylisanoin tai korostaen käyttämänsä valmistustavan ylivoimaisuutta melko aggressiivisesti ja jopa nationalistisestikin. Tällainen markkinoinnin palopuhe tulisi kuitenkin aina ymmärtää juuri siksi - vain myynnin edistämisen keinoksi.

Toisin kuin yleensä rommiesitelmissä (tai aihetta käsittelevissä kirjoissa), esityksessä käytiin läpi myös rommin valmistuksen hieman kyseenalaisetkin menetelmät, joita valmistajat eivät mielellään juuri esittele. Näistä mainittakoon esimerkiksi tisleen maustaminen erilaisin hedelmin tms. sekä ikämerkintöjen sekavuus. Tosiasia on, ettei rommien valmistusmenetelmiä kontrolloi mikään ylikansallinen taho, ja tästä johtuen poikkeamat niin valmistusmetodeissa kuin ikämerkinnöissä ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Gastropub Tuulensuun melko laajoista rommivalikoimista mukaan valitut maistiaiset puhuivat kyllä puolestaan; ne arvioitiin kaikkien mielestä erittäin laadukkaiksi kautta linjan. Mieleenpainuvia olivat myös selkeät tyyli- ja makuerot maistelusetin tuotteiden välillä.

Moni paikalla olleista myönsi lopuksi oppineensa esityksen tiedoista jotakin uutta rommeista ja/tai löytäneensä aivan uudenlaisia makuelämyksiä mukana olleista juomista. Puhe kääntyikin rommimaistelun kakkososaan eli sokeriruokomehurommeihin, ja aiheen tarkempi käsittely omassa tilaisuudessaan sai lämpimän ja hyväksyvän vastaanoton. Näin ollen osa II - "Sokeriruokomehurommit (Rhum Agricole)" - nähdään varmaankin seuran toimintasuunnitelmassa lämmittämässä osallistujia taas ensi syksynä.

27.4.2010
Teksti: Mika Jansson