Bordeaux & Bowmore Pikkulinnussa 14.7.2010

Helteisenä heinäkuun iltana kokoontui Helsingin Puotilaan, Pikkulinnun kabinettiin lähes täysi tupa uteliaita viskinystäviä maistelemaan kuinka hyvin yhdistyvät skotlantilainen Bowmore Single Malt Whisky ja ranskalainen Bordeaux'n alueen punaviini. Kaikki maisteltavina olleet viisi viskiä oli kypsytetty osittain ex-Bordeaux-tynnyreissä.

Maisteltavina olivat seuraavat tislaamopullotteet:

• Bowmore "Claret" (NAS, 56 %),
  • Bowmore "Dusk" (NAS, 50 %) ja
  • Bowmore 1992 "Wine Cask Matured" (16 y.o., 53,5 %).

Vertailumielessä rinnalle otettiin myös yksi indy-pullottajan Bowmore sekä vielä esimerkki siitä, miten Bordeaux-tynnyrit vaikuttavat Bowmorea huomattavasti hennompaan tisleeseen:

• Bowmore 1996 "Claret Finish" (Douglas Laing, Old Malt Cask, 10 y.o., 50 %) ja
  • Bruichladdich 1984 "Redder Still" (22 y.o., 50,4 %).

Yllätyksenä mukana maistelussa oli vielä Bordeaux'n alueen punaviini, jonka avulla vertailu ja yhtäläisyyksien hakeminen saivat vielä lisää syvyyttä. (Linda Hackmanille kiitos Bordeaux-tietopaketin kasaamisesta tätä iltaa varten).

Kanssani viskejä esitellyt seuramme varapresidentti Ilkka Ruponen kertoi illan teemasta näin:

"Nykyisin yhä harvempaa väkevöimätöntä puna- tai valkoviiniä kypsytetään enää tammitynnyreissä, mikä näkyy myös viinitynnyriviimeisteltyjen ("wine cask finish") viskien valikoiman niukkuutena. Viinitynnyreiden käytöstä voidaan perustellusti olla monta mieltä, sillä ne ottavat helposti yliotteen keveistä tisleistä ja dominoivat näin valmista viskiä joskus liiaksikin. Toisaalta vahvasti fenoliset viskit saattavat saada viinitynnyreistä täydentäjikseen mielenkiintoisia, makeuttavia ja raikastavia elementtejä."

Yleisesti ottaen ilta tarjosi varsin mielenkiintoisen näkökulman viskien kypsytykseen ja maistellut tuotteet herättivät mukavan paljon keskustelua ja kysymyksiä. Viskeistä ainakin pääosin pidettiin, joten lajityypilleen varsin onnistuneet yksilöt pöytään oli kerätty. Viimeisenä viskien jälkeen maistettu punaviini toimi mukavana kontrastina ja auttoi löytämään selkeitä yhtymäkohtia siihen, kuinka viinitynnyrit ovat näitä viskejä muokanneet. Itse löysin kyseisen viinin piirteitä hyvinkin vahvasti varsinkin Bowmoren 1992-versiosta.

Ilta sujui leppoisissa merkeissä ja aika kului liiankin nopeasti, joten viimeinen juna kotiin meni tällä kerralla liian aikaisin ja kotimatka venyi suunniteltua myöhempään. Onneksi linja-autoyhteydet toimivat myös valoisassa kesäyössä.

Omasta puolestani kiitokset iltaan osallistuneille. Tästä on taas hyvä jatkaa eteenpäin kohti uusia makoisia viskiseikkailuja.

Hannu Juutilainen
(4.8.2010)